ЮНЕСКО (организацията на обединените нации за образование, наука и култура) трябва

...
ЮНЕСКО (организацията на обединените нации за образование, наука и култура) трябва
Коментари Харесай

ЮНЕСКО размаха пръст на Турция за статута на "Св. София"

ЮНЕСКО (организацията на обединените народи за обучение, просвета и култура) трябва да бъде известена за всяка смяна в статута на истанбулския музей " Света София "  от VI век. Промените могат да доведат преразглеждане на статута на сградата от нейния Комитет за международно завещание, оповестиха от културния орган на Организация на обединените нации.

Позицията му е обвързвана с упованието днес Върховният административен съд в Турция да обяви, че преобразуването на " Света София " в музей през 1934 година е нелегално. Отмяната на решението от времето на Кемал Ататюрк ще проправи пътя за повторното преобразяване на някогашната християнска черква в джамия. 

От управлението на ЮНЕСКО оповестиха, че “Света София ” е включена в листата на обектите на международното културно завещание като музей и като подобен има избрани задължения и законови отговорности.

„ Всяка страна би трябвало да подсигурява, че нито една смяна няма да подкопае изключителната универсална стойност на тези обекти на нейната територия.  Държавата би трябвало авансово да уведоми ЮНЕСКО за всяка смяна и в случай че е належащо, тя ще прегледана от Комитета за международно завещание “, гласи позицията на ЮНЕСКО. От организацията допълват, че към този момент са изразили своята угриженост в няколко писма до турските управляващи, а в четвъртък е предадено обръщение и на представителя на Турция в институцията.

 „ Призоваваме турските управляващи да стартират разговор, преди да бъде взето решение, което би могло да подкопае универсалната стойност на „ Света София “, обявиха ЮНЕСКО.

Обектът на международното завещание е бил в центъра на християнската византийска, а по-късно и на мюсюлманската османска империя и през днешния ден е един от най-посещаваните монументи на Турция.

Перспективата за смяна на статута на музея назад към джамия провокира паника в интернационалната общественост, като изключително дейни са прилежаща Гърция и православният патриарх Вартоломей. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР